Poznejte své živiny: Omega-3
Hlavní výhodou omega-3 mastných kyselin je, že podporují zdraví srdce i zdravý vývoj a činnost mozku.
Co jsou omega-3 esenciální mastné kyseliny?
Možná to zní překvapivě, ale existují určité tuky, které naše tělo denně potřebuje. Základní stavební složky tuků a olejů jsou mastné kyseliny. Některé mastné kyseliny jsou považovány za "esenciální", protože lidské tělo si je nedokáže vytvořit a musí je čerpat z vnějších zdrojů – ze stravy nebo doplňků stravy.
Jedním z nejjednodušších a nejdostupnějších potravinových zdrojů esenciálních mastných kyselin jsou ryby žijící ve studených vodách. Jsou zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin (EFA), konkrétně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Obě tyto omega-3 esenciální mastné kyseliny mají mnohé výjimečné zdravotní výhody.
Jaké benefity mají omega-3 kyseliny?
Všechny tuky nemůžeme považovat za rovnocenné. Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit "zdravé" tuky, obzvláště omega-3. Tyto esenciální mastné kyseliny hrají klíčovou roli při regulaci tepu, zmírňují zánět, snižují hladiny triglyceridů (typ tuků, které jsou přítomny v krvi) a redukují krevní tlak. Hlavní výhodou omega-3 mastných kyselin je, že podporují zdraví srdce i zdravý vývoj a činnost mozku. Kromě toho však tyto jedinečné tuky díky svým protizánětlivým účinkem pomáhají redukovat záněty a přinášejí úlevu při bolestech kloubů a podporují je.
Jaké jsou nejlepší potravinové zdroje omega-3?
Ryby žijící ve studených vodách jsou nejlepším přirozeným zdrojem omega-3 kyselin. Doporučuje se konzumovat týdně minimálně 2 porce těchto ryb (1 porce odpovídá asi 100 g připravených ryb):
losos
makrela
sleď
pstruh
sardinky
Některé potraviny, jako např. mléko, mléčné výrobky a vajíčka, jsou fortifikované malým množstvím omega-3 kyselin. Sledujte etikety, abyste získali informace, zda obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a / nebo DHA nebo ALA (kyselina alfa-linolenová). Přestože má ALA mnohé zdravotní benefity (je také zdrojem omega-6 mastných kyselin), prokázalo se, že EPA a DHA mají ve srovnání s ní mnohem lepší účinek na srdce.
Pokud nemáte rádi ryby, nebo se vám nedaří zařadit je do vašeho jídelníčku minimálně 2krát týdně, omega-3 kyseliny potřebné pro váš organismus, vám může poskytnout doplněk stravy s obsahem rybího oleje.
Jaké množství rybího oleje je vhodné přijmout denně? Podle doporučení organizací, které se věnují výzkumu a prevenci onemocnění srdce:
• Pokud jste v minulosti netrpěli žádným onemocněním srdce - zařaďte do svého jídelníčku týdně 2 porce mastných ryb, jako např. losos nebo pstruh (100 - 140 g připravených ryb / porce). Pokud nekonzumujete ryby, rybí olej představuje vhodnou alternativu, jak získat omega-3 esenciální mastné kyseliny na denní bázi (Canada's Food Guide; American Heart Association).
• Pokud máte mezní hladinu triglyceridů (měřená nalačno) - budete denně potřebovat 0,5 - 1 g EPA + DHA z ryb nebo doplňku stravy s obsahem rybího oleje, a to po konzultaci s lékařem (American Heart Association).
• Pokud máte vysokou hladinu triglyceridů (měřená nalačno) - budete denně potřebovat 1 - 2 g EPA + DHA z ryb nebo doplňku stravy s obsahem rybího oleje, a to po konzultaci s lékařem (American Heart Association).
• Pokud máte velmi vysokou hladinu triglyceridů (měřená nalačno) - budete denně potřebovat 2 - 4 g EPA + DHA z ryb nebo doplňku stravy s obsahem rybího oleje, a to po konzultaci s lékařem (American Heart Association).
Které doplňky stravy není vhodné užívat společně s omega-3?
Jedním ze způsobů účinku rybího oleje je, že pomáhá ředit krev, čímž redukuje riziko vzniku sraženin. Pokud v současnosti užíváte léky na ředění krve (včetně aspirinu), měli byste se užívání rybího oleje vyhnout. Poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda je rybí olej pro vás vhodný.
Recept: Grilovaný losos s avokádem
Losos nepředstavuje jen nejjednodušší způsob, jak zařadit více omega-3 mastných kyselin do vašeho jídelníčku, i jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Vyzkoušejte dnes večer tento recept! Za 30 minut budete mít chutnou večeři, která prospěje vašemu srdci.
Toto jídlo je jednoduché na přípravu a skvěle se k němu hodí restovaný špenát nebo dušený chřest.
Suroviny:
900 g lososa (4 porce)
1 lžičku extra panenského olivového oleje
1 lžičku soli
1 lžičku mletého kmínu
1 lžičku mleté papriky
1 lžičku cibulového prášku
1/2 lžičky mletého chilli koření
1 lžičku pepře
Na avokádovou salsu budete potřebovat:
1 nakrájené avokádo
1/2 nakrájené červené cibule
šťávu z 2 limetek
1-2 lžičky najemno nasekaných lístků koriandru
sůl (dle chuti)
Postup:
Smíchejte sůl, chilli koření, kmín, papriku, cibulový prášek a pepř; plátky lososa potřete olivovým olejem a připravenou směsí koření.
Odložte na 30 min. do ledničky.
Předehřejte gril.
Do misky dejte avokádo, cibuli, lístky koriandru, limetkovou šťávu a sůl; dobře promíchejte a odložte do ledničky.
Lososa grilujte, dokud nebude hotový (asi 5 min).
Před podáváním navrstvěte na jednotlivé porce lososa salsu z avokáda.
Dobrou chuť!
Recept převzat z: http://www.thecookierookie.com/