Železo v tekuté formě

Doplněk stravy s přírodní příchutí citrusového ovoce pro děti i dospělé

Železo v tekuté formě

Věděli jste, že...?

Defi cit železa v organismu nejčastěji vede k chudokrevnosti, tedy anémii. Jedná se o stav, kdy tělo není schopné zásobovat jednotlivé orgány a své části dostatečným množstvím okysličené krve kvůli nedostatku hemoglobinu.

Příznaky nedostatku železa
• Únava a slabost
• Bledá pokožka
• Dušnost
• Suché vlasy a pokožka
• Studené ruce a chodidla

Železo v tekuté a vysokovstřebatelné organické formě glukonátu s lahodnou citrusovou příchutí tropického ovoce přispívá ke správné funkci imunitního systému, podporuje tvorbu červených krvinek, hemoglobinu, energie, přenos kyslíku v těle a přispívá ke snížení vyčerpání a únavy.

Co je železo a proč ho potřebujeme?

Železo je minerál, který hraje v těle mnoho různých rolí, a proto je mimořádně důležitý pro celkové zdraví. „Je součástí enzymů a bílkovin, které podporují základní biologické funkce, jako je transport kyslíku, produkce energie a syntéza DNA. Hemoglobin, myoglobin, cytochromy a peroxidázy vyžadují pro své biologické aktivity hem obsahující železo jako prostetickou skupinu.“ 1

Jeden z nejběžnějších stavů nedostatku železa se nazývá anémie z nedostatku železa. Tehdy totiž tělu chybí dostatek zdravých červených krvinek. Červené krvinky (hemoglobin) jsou potřebné pro přenos kyslíku do tkání našeho těla. Nejčastějšími příznaky, které se mohou vyskytnout, jsou únava a dušnost. 2

Jaké jsou nejlepší zdroje železa ze stravy? 1

Existují dva různé typy železa - hemové železo a nehemové železo. Hemové železo se vstřebává mnohem snáz než nehemové železo.

Potraviny bohaté na hemové železo zahrnují:
Mořské plody (mušle, ústřice a slávky), červené maso (hovězí, jehněčí, zvěřina a vepřové), játra (kuřecí nebo hovězí), ryby (sardinky, halibut, treska, losos a tuňák), drůbež (kuřecí a krůtí).

Potraviny bohaté na nehemové železo zahrnují:
Vejce, sušené ovoce, například: meruňky, švestky a rozinky, obohacené obilné produkty, například cereálie a těstoviny, luštěniny: fazole, čočka, hrách a sója, některé druhy zeleniny, například chřest a špenát.

Komu hrozí nedostatek železa?

Defi cit železa v organismu hrozí každému, kdo ho nepřijímá v dostatečném množství ze stravy či formou doplňků stravy. Jsou však jisté skupiny lidí, které jsou anémií ohrožené o něco více.

• Ženy ztrácejí krev pravidelně při menstruaci. 5 Při tom dochází také ke ztrátě železa obsaženého v hemoglobinu. Zvýšenou potřebu železa má také tělo těhotné ženy, protože potřebuje vyživovat i plod. Podle Světové zdravotnické organizace se odhaduje, že 1/3 všech žen v reprodukčním věku trpí anémií. 4

• V procesu růstu dětí je vyšší množství železa potřebné k optimálnímu tělesnému vývoji 6. Rizikovými skupinami jsou především předčasně narozené děti, novorozenci s nízkou porodní hmotností či kojené děti, které nepřijímají dostatek železa z mateřského mléka.

• Pravidelné darování krve může také vést k poklesu hodnot železa v organismu. Před darováním se měří úroveň hemoglobinu v krvi, přičemž z dárcovství jsou vyloučeni ti, kteří ho mají příliš málo.

• Vegetariáni mohou mít defi cit železa po vyloučení masa ze stravy, jelikož masitá strava je bohatým přirozeným zdrojem železa. Rostlinné potraviny bez hemového železa se vstřebávají hůr než potraviny živočišného původu s hemovým železem. 1

• Jedinci s chronickou ztrátou krve, jako jsou lidé s peptickým vředem, hiátovou herní, polypem tlustého střeva, 2 střevní parazitickou infekcí, nebo ti, kteří často darují krev nebo vykonávají pravidelný intenzivní vytrvalostní trénink. 1 Průměrná potřeba železa může být o 30 % vyšší u sportovců, kteří se věnují pravidelnému intenzivnímu cvičení. „Může to být způsobeno zvětšením hmoty krvinek a svalové hmoty, zvýšeným mikroskopickým krvácením z gastrointestinálního traktu (při pravidelném používání protizánětlivých léků) nebo zvýšenou křehkostí a hemolýzou červených krvinek.“ 1

• Jedinci se stavy, které snižují vstřebávání železa, jako je celiakie, atrofi cká gastritida, infekce H. pylori, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, střevní bypass a obezita; 1 „Vyšší exprese hepcidinu u obézních lidí může zhoršit absorpci železa navzdory přiměřenému příjmu železa v potravě.“ 1

Podle výzkumného časopisu The Medical Clinics of North America 2 „hlavní etiologie nedostatku železa jsou ztráta krve v důsledku menstruace a ztráta krve v důsledku gastrointestinálního krvácení. Kromě anémie nedostatek železa… [má i jiné příznaky, jako] únava, vypadávání vlasů a neklidné nohy.“ 3

Literární zdroje:
1. Linus Pauling Institute. Iron. Accessed April 2 2021 at: https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iron
2. Mayo Clinic. Iron Defi ciency Anemia. Accessed April 2, 2021
at: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-defi ciency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
3. DeLoughery DG. (2017). Iron Defi ciency Anemia. Med Clin North Am. Mar;101(2):319-332.
4. World Health Organization. Anaemia Symptoms. Accessed April 14, 2021 at: https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_2
5. Iron defi ciency in women is often overlooked by doctors.
These are the signs at: https://www.abc.net.au/everyday/signs-of-iron-defi ciency-in-women-and-getting-more-in-diet/13231448
6. Iron defi ciency and impaired child development at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121846/

   
Vrátit se na začátek